Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Rozhovor s novým předsedou našeho klubu (1. část)

20.06.2019 | Klub

Šumperk - Na každoroční valné hromadě našeho klubu došlo k výraznějším změnám ve složení výkonného výboru. V něm nyní najdeme 3 nové tváře, k tomu se navíc Petr Matěj přesunul z pozice prostého člena na pozici předsedy FbC Asper Šumperk. A právě s novým předsedou našeho klubu Vám nyní přinášíme obsáhlý rozhovor.

Petře, už přes měsíc jsi novým předsedou Asperu. Byť v klubu působíš již přes 10 let, můžeš se v krátkosti představit těm, kteří tě třeba ještě tolik neznají?


Do klubu jsem přišel v juniorském věku, tedy zhruba v roce 2005. V roce 2010 jsem se poprvé dostal do výkonného výboru, tehdy jsme v něm byli společně s Michalem Maroškem a Zbyňkem Šíblem pouze tři. V roce 2015 jsem z důvodů ztráty motivace ve výboru skončil, k tomu jsem navíc na delší dobu odcestoval do zahraničí, takže jsem přerušil i hráčskou kariéru. Po návratu do Česka v roce 2017 jsem se do klubu nevrátil jen jako hráč, ale zároveň i jako trenér starších žáků a neoficiálně i jako člen vedení, když jsme úzce celý rok spolupracoval s tehdejším výkonným výborem. O rok později jsem ve výkonném výboru nahradil Evu Filipiovou a byť jsem s tím chtěl letos podobně jako někteří kolegové praštit, tak realita je taková, že jsem předseda.

Sám zmiňuješ, že jsi ve výkonném výboru pokračovat nechtěl. Co ta změna?

Měl jsem trochu obavy z toho, jak bude probíhat valná hromada a co se bude dít, až dojde na hlasování o členech výkonného výboru. Byť byli všichni členové informováni dostatečně dlouhou dobu dopředu, kromě jednoho zájemce jsem nevěděl o nikom, kdo by dobrovolně do výboru vstoupil. V tomto ohledu sehrál významnou roli náš šéftrenér Ondra Mrázek, který mě svým způsobem "donutil" do toho jít. Na valné hromadě jsem tedy představil koncepci toho, jak by výkonný výbor mohl dle mých představ fungovat a zároveň jsem si do této struktury dosadil konkrétní kolegy, se kterými bych chtěl ve výboru pracovat. Očekával jsem pak velkou diskuzi a spousty námětů, realita byla taková, že mnou představený návrh prošel a já ve výkonném výboru setrval.

Zmiňuješ koncepci fungování výkonného výboru, Jaká tedy je?

V letech předchozích výkonný výbor fungoval víceméně tak, že všichni řešili všechno a nebylo pevně stanoveno, kdo je za kterou oblast fungování klubu zodpovědný.

Proto nyní máme ve výkonném výboru jasně rozdělené role. Já zastupuji klub navenek, podepisuji smlouvy, svolávám a řídím schůzky výkonného výboru a koordinuji mužskou sekci. Jan Dohnal jako hospodář je zodpovědný za klubovou pokladnu a veškerý peněžní tok. Peťa Žák je pak spojovníkem mezi výkonným výborem a ostatními členy, kteří by chtěli být informování o dění ve výboru, případně mají na výkonný výbor nějaké připomínky. Zároveň společně s Jirkou Švábem koordinuje náborovou činnost Asperu. Jirka Šváb k tomu má na starosti ženskou sekci. No a konečně zástupkyně něžného pohlaví - Marcelka Švábová. Ta má na starosti veškerou agendu spojenou s pořádáním mimoflorbalových akcí, ať už se jedná o společenský ples či jiné aktivity.

Prozatím vše funguje tak, jak jsem si představoval, takže věřím, že cílů, které si stanovíme, dosáhneme. 

Zmínil jsi, že působíš v klubu jako hráč, trenér a nyní i jako jeho předseda. Jak se to dá všechno stihnout?

Nebudu lhát, je to časově náročné a já mohu pouze děkovat své ženě, že je takto tolerantní. Snad jí to ještě vydrží (smích). Hrát florbal mě pořád ještě baví, teď začínám třetí sezónu jako trenér u starších žáků a trénování mě baví čím dál tím více. Po náročném dni v práci je práce u mládeže výborným odpočinkem, byť je občas znát, že u kluků se projevuje puberta. No a věřím, že při nastavených kompetencích pak pozice předsedy bude časem něco, co mi bude ze zmíněných pozic zabírat nejméně času, to ale neznamená, že bych tuto pozici šidil.


Je něco, co už jsi za měsíc, co jsi předsedou, stihl udělat?

Povedlo se připravit návrh tréninkového rozpisu od září 2019, kdy výrazně navyšujeme objem tréninkových hodiny napříč všemi kategoriemi tak, aby se z florbalu v Šumperku stal opravdový sport a ne jen něco mezi kroužkem a sportovním oddílem. Tento koncept byl připraven již minulým výkonným výborem a my jej pouze uvedeme v život. 

Dále jsem již absolvoval schůzku u pana starosty Spurného, kde jsem mu představil vizi našeho klubu, představil jsem mu náš rozpočet a plány práce s mládeží. Z této schůzky jsem měl opravdu dobrý pocit. Byl jsem  i u pana ředitele Macečka z Gymnázia Šumperk, kde jsme se dohodli na bodech, které jsou z pohledu možností této instituce proveditelné. No a v neposlední řadě máme na stole návrh nájemní smlouvy prostorů u radnice, kde by od září mohla začít fungovat naše klubovna.

Opravdu klubovna? K čemu bude sloužit?

Opravdu klubovna :-) Počítám s tím, že ze začátku bude sloužit především jako kancelář pro Ondru Mrázka, aby mohl zejména během dopoledních hodin pracovat odjinud, než z obývacího pokoje svého bytu. Zároveň nám těchto 46 metrů čtverečních bude sloužit jako skladovací prostory pro dresy, míčky a další materiál.

Do budoucna bychom chtěli klubovnu využít i ku prospěchu našich členů, zejména pak pro přespolní děti, které by mohly mezi koncem školy a začátkem svého tréninku přijít do klubovny, udělat si úkoly a zahrát si stolní fotbálek nebo stolní tenis. Uvidíme, jestli se nám podaří zrealizovat tento formát už během sezóny 2019/2020.

To zní velice zajímavě. Budeme to mít jak personálně obsadit?

Problémem, který vzhledem k velikosti města a pracovním příležitostem máme, je ten, že kluci a holky se po vysoké škole nevrací domů do Šumperka a zůstávají ve velkých městech. Naším cílem je od sezóny 2020/2021 na stále zaměstnávat dva pracovníky, pro které by byla práce v Asperu hlavním zdrojem příjmů. 

Zároveň už dnes nabízíme hlavním trenérům takové podmínky, že je jejich práce odměněna poměrně slušnou částkou. Tato částka samozřejmě na obživu nestačí, ale při zaměstnání se jedná o slušnou brigádu. Jen na vztahu ke klubu nemůžeme nic stavět a trenéři musí být za svojí práci alespoň trošku odměněni. Věřím, že tyto podmínky budou pro naše aktuální studenty natolik atraktivní, že se po škole vrátí do Šumperka, protože tu pro ně budou slušné podmínky. Jestli se k nám vrátí na pozici trenéra či na hlavní pracovní poměr, to už je pak na aktuální situaci. Věřím ale, že klub jako takový by jednoho dne mohl zaměstnat na stálo až tři lidi.

Jak toho, abychom měli více zaměstnanců, dosáhneme?

Při aktuální velikosti klubu pravděpodobně druhého a už vůbec ne třetí zaměstnance neuživíme. Jde to tedy ruku v ruce s členskou základnou, která aktuálně čítá nějakých 170 členů. Mým cílem je co do počtu členů cifra 250 členů. Myslím, že v rámci možností, vzhledem k velikosti města, je toto číslo takovým maximem, kterého bychom mohli dosáhnout.

A byť nejsem úplným zastáncem dotací, tak systém fungování je postaven na dotacích a už nyní je několik dotačních titulů, které nám na tyto aktivity mohou přispět.

Druhá část rozhovoru bude zveřejněna na konci června.

 
Aktuální články
Pozvánka na valnou hromadu klubu

Šumperk - Každoroční valná hromada se uskuteční v pondělí 15. května 2023 ve velkém sálu Městské knihovny Šumperk.

 
Dorostenci nadále drží nejvyšší koš 1. ligy

V neděli 29.1. odehrál A-tým dorostenců další utkání 1. ligy, kdy se ve Vsetíně střetnul s týmem Zlín Lions a domácím Vsetínem....

 
Dorostenci ve Vsetíně dvakrát zvítězili v nájezdech nad Ostravou a Vítkovicemi

První turnaj 1. ligy dorostenců v novém roce má za sebou náš A-tým dorostenců, když v sobotu 14.1.2023 vážil cestu do Vsetína, aby se zde...

 
Ženy přivezly z Ostravy 3 body
 
Muži doma podlehli Pelhřimovu
 
Muži další drama tentokrát zvládli a z Hranic dovezli 3 body
 
Asper poprvé v sezóně padl doma, body si odvezl Rožnov
 
Muži v dramatické bitvě v Kopřivnici přišli o bod těsně před koncem
 
Muži v divoké přestřelce přetlačili Petrovice
 
Muži poprvé s nulou, nad síly Asperu bylo havířovské Torpedo
 
Aktuální utkání
Muži A | neděle 06.11.2022, 15:30
9. kolo
5:6
Hranice - Šumperk
 
Muži A | Sobota 12.11.2022
10. kolo
4:7
Šumperk - Pelhřimov
 
 
© eSports s.r.o. & FbC Asper Šumperk, z.s., Šmeralova 766/4, 787 01 Šumperk, IČ 265 508 81 RSS