Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Starší žáci vezou z Moravian Cupu bronz

03.09.2018 | Petr Matěj

Olomouc - Začátek ligové sezóny 2018/2019 je pomalu za dveřmi, a tak se naši starší žáci vydali do Olomouce, aby se první zářijový víkend zúčastnili Moravia Cupu. Kádr našich starších žáků letos bude výrazně omlazen - pravidelnou zkušenost s touto kategorií má v podstatě jen trio Dan Svoboda, Filda Černohous a Honza Kašpar. Zbytek týmu tvoří nováčci v kategorii starších žáků a také několik šikulů, kteří letos ještě budou moci hrát také soutěž mladších žáků. Na tento přípravný turnaj pak jel i Áďa Pírek, věkem ještě elév, který se v konkurenci výrazně starších soupeřů vůbec neztratil, každopádně ligu si za starší žáky vzhledem k věku letos ještě nezahraje. 

Sobota 1. září

K prvnímu zápasu nastoupili naši kluci na staré hale Šibeník. Naším soupeřem byl Přerov, který je znám poměrně propracovaným herním systémem a zároveň přijel do Olomouce obhajovat loňské vítězství. Zápas se od úvodu hrál v hodně opatrném tempu, ani jedna strana nechtěla udělat chybu, a tak se činily zejména defenzívy. Ty na obou stranách pracovaly hodně dobře, rozdíl se ale postupem času začal tvořit v útočné fázi. Kluci s Přerova se jednouchými kombinacemi dostávali k naší brance, nám se naopak přechod do útoku moc nedařil. Zápas jsme nakonec prohráli 0:3, když poslední branku jsme inkasovali zároveň se závěrečnou sirénou.

Po několikazápasové pauze jsme se postavili Hodonínu, který ve svém prvním zápase zdolal Olomouc B vysoko 11:2. Soupeř byl na první pohled výrazně fyzicky vyspělejší, naši kluci se však protivníka nezalekli a i když jsme poměrně brzy prohrávali 0:1, nevzdávali jsme se a Honzíkem Jarmarem jsme vyrovnali na 1:1. Soupeř byl nadále více aktivní, přesto jsme s trochou štěstí v posledních pár vteřinách mohli rozhodnout, dlouhý pas za obranu ale Dan Svoboda za brankáře soupeře nedostal. Jak se později ukázalo, tato remíza byla vůbec jediným zaváháním Hodonína.

Po fandění na zápase našich dorostenců a následném přesunu na halu Božetěchova poblíž hlavního nádraží, jsme se postavili Olomouci B. V tomto zápase jsme byli mírnými favority, ale hra bylo po většinu zápasu víceméně vyrovnaná, o něco šťastnější jsme nakonec byli my a po vítězství 2:0 jsme skončili v tabulce naší skupiny třetí.

Neděle 2. září

Druhý turnajový den jsme začínali až ve 12:10, kdy ve čtvrtfinále nám byl soupeřem druhý tým skupiny A - Prostějov. I tentokrát se proti nám postavil fyzicky vyspělejší tým. Prostějov sice opticky měl navrch, do vyložených šancí se ale příliš nedostával a když už, Franta Juráň v bráně nás podržel. My jsme naopak hrozili víceméně z brejkových situací, dvakrát jsme nastřelili i brankovou konstrukci. Zápas rozhodla trefa Ádi Pírka, který při rozehrávce na nic nečekal, vystřelil a jeho pokus po zemi se z ničeho nic zastavil až v síti. Zápas, který mohl ukončit naše působení v turnaji, jsme tak vyhráli díky trefě nejmladšího člena naší výpravy.   

Díky postupu nám tak odpadlo zařizování přátelského duelu, ba naopak jsme na nic nečekali a vypravili se na halu Rooseveltova, kde jsme se po 24 hodinách postavili opět Hodonínu. Zápas jsme začali skvěle - Filda Černohous se z role obvyklého nahrávače rozhodl vystřelit a udělal moc dobře - 1:0. Soupeř ale záhy vyrovnal a po chvíli se dostal do i do vedení. I po další inkasované brance jsme se snažili bojovat, ale bylo vidět, že nám oproti velkým klukům z Hodonína ubývají rychle síly. Zápas nakonec skončil 1:3, nutno podotknout, že Hodonín do finále postoupil zcela zaslouženě.

Po krátké pauze jsme ještě jednou zmobilizovali síly, abychom proti polskému soupeři Niechanowo udělali vše pro to, abychom získali bronzové medaile. Jako poněkolikáté, i tentokrát proti nám stáli v porovnání s námi "obři", my naopak disponovali více šikovnými hráči. Taktická bitva za stavu 0:0 pomalu směřovala k nájezdům, nakonec ale bylo vše jinak. 17 sekund před koncem nám náš sok nabídnul přesilovou hru, kterou po 3 sekundách využil Dan Svoboda. Posledních 14 vteřin jsme ubránili bez problémů a mohli jsme tak slavit zisk bronzových medailí. 

Komentář trenéra Petra Matěje 

"V kategorii starších žáků vstupujeme do nového cyklu. Loňský tým, složený zejména z ročníku 2003, nahrazuje v drtivé většině spousta nováčků, z nichž někteří jsou věkem mladší žáci.

Během dvou dní jsme odehráli 6 zápasů a zejména v závěru už bylo vidět, že se opravdu vydáváme ze všech sil. O to víc si kluci zaslouží pochvalu za bojovnost během obou víkendových dní a zejména zápas o třetí místo, kdy už opravdu nebylo kde brát, kluci odmakali. O to víc jsem rád, že se štěstí přiklonilo na naši stranu a kluci si i díky brance v samotném závěru mohli užít pořídnou dávku emocí a radosti.

Pokud jsme během turnaje v něčem vynikali, byla to obrana v čele s vynikajícím Frantou Juráňem, který za půl rok, co v našem klubu je, udělal obrovský výkonnostní skok a byl oporou od první do poslední minuty. I hráči před ním obětavě blokovali střely soupeřů. Na druhou stranu jsme si starosti s bráněním vytvářeli paradoxně sami, když kolikrát jsme si při rozehrávce nebyli schopni nahrát byť jen na krátkou vzdálenost a místo přechodu do útoku  jsme se museli bránit.

Kluky už ve starších žácích chceme učit nějakému základnímú systému. Ten jsme si chtěli zkoušet i v tomto turnaji, v praxi jsme se k němu moc nedostávali. K tomu, abychom na něm mohli pracovat, musíme nejprve odstranit problémy, které trápí prakticky celý tým, a sice práce s míčkem. Na motorice rukou budeme nyní intenzivně pracovat po dobu cca dvou měsíců."

Naše výsledky

 FbC Asper Šumperk - FBC Přerov 0:3 (skupina B)

FbC Asper Šumperk - ŠSK Očov Hodonín 1:1 (skupina B)

FbC Asper Šumperk - FBS Olomouc B 2:0 (skupina B)

FbC Asper Šumperk - SK K2 Prostějov 1:0 (čtvrtfinále)

FbC Asper Šumperk - ŠSK Očov Hodonín 1:3 (semifinále)

FbC Asper Šumperk - UKS Blyskawica Niechanowo 1:0 (zápas o 3. místo)

 

Sestava

Franta Juráň - Matyáš Chovanec, Jirka Flašar, Tomáš Macák, Mates Hýbner, Filda Černohous, Dan Svoboda, Honzík Jarmar, Honza Kašpar, Mates Pírek, Áďa Pírek

 

 
Aktuální články
Pozvánka na valnou hromadu klubu

Šumperk - Každoroční valná hromada se uskuteční v pondělí 15. května 2023 ve velkém sálu Městské knihovny Šumperk.

 
Dorostenci nadále drží nejvyšší koš 1. ligy

V neděli 29.1. odehrál A-tým dorostenců další utkání 1. ligy, kdy se ve Vsetíně střetnul s týmem Zlín Lions a domácím Vsetínem....

 
Dorostenci ve Vsetíně dvakrát zvítězili v nájezdech nad Ostravou a Vítkovicemi

První turnaj 1. ligy dorostenců v novém roce má za sebou náš A-tým dorostenců, když v sobotu 14.1.2023 vážil cestu do Vsetína, aby se zde...

 
Ženy přivezly z Ostravy 3 body
 
Muži doma podlehli Pelhřimovu
 
Muži další drama tentokrát zvládli a z Hranic dovezli 3 body
 
Asper poprvé v sezóně padl doma, body si odvezl Rožnov
 
Muži v dramatické bitvě v Kopřivnici přišli o bod těsně před koncem
 
Muži v divoké přestřelce přetlačili Petrovice
 
Muži poprvé s nulou, nad síly Asperu bylo havířovské Torpedo
 
Aktuální utkání
Muži A | neděle 06.11.2022, 15:30
9. kolo
5:6
Hranice - Šumperk
 
Muži A | Sobota 12.11.2022
10. kolo
4:7
Šumperk - Pelhřimov
 
 
© eSports s.r.o. & FbC Asper Šumperk, z.s., Šmeralova 766/4, 787 01 Šumperk, IČ 265 508 81 RSS